Blote duik in Meer van Galilea spijt Congreslid VS

De Republikeinse afgevaardigde Kevin Yoder uit de Amerikaanse staat Kansas heeft spijt van een naaktzwempartij in het Meer van Galilea. "Ik heb ongelooflijk veel berouw dat ik mijn kiezers heb beschaamd", zei de 36-jarige Yoder zondagavond.

Yoder nam tijdens een werkbezoek aan Israël in augustus vorig jaar een duik in het meer, met twintig andere Congresleden en hun medewerkers. Hij was echter de enige die poedelnaakt rondzwom. Sommige christenen zien het Meer van Galilea als een heilige plaats, omdat Jezus daar op het water zou hebben gelopen.

Zwemmen is er toegestaan, maar naaktlopen niet, liet Micky Rosenfeld van de Israëlische politie weten. "Iemand die in zijn blootje over het strand loopt, begaat een overtreding." Tegen Yoder is volgens Rosenfeld geen aangifte gedaan, maar dat kan nog tot een jaar na dato.

De berouwvolle afgevaardigde bood zondag zijn excuses aan voor 'een tijdelijk gebrek aan beoordelingsvermogen'. Wel wees hij erop dat het donker was en de zwempartij maar een seconde of tien duurde. "Ik dook erin, sprong er meteen weer uit, trok mijn kleren aan, en toch was dat niet het gedrag dat mensen van hun vertegenwoordiger verwachtten."

De FBI heeft een onderzoek ingesteld naar het werkbezoek, meldde het Amerikaanse politieke nieuwsblog Politico eerder. Yoder noch zijn stafchef is naar eigen zeggen door FBI-agenten ondervraagd. De Republikeinse afgevaardigde Eric Cantor, die het werkbezoek leidde, was volgens Politico woedend over de zwempartij en heeft de deelnemers de mantel uitgeveegd.