Saharazand daalt neer in Nederland

Veel automobilisten vonden maandagochtend een zandlaag op het dak van hun bolide. Het gaat om zand uit de Sahara, zegt Theo Jurriens van de Rijksuniversiteit Groningen maandag. Hij verzamelt via Twitter meldingen om na te gaan waar het zand is neergedaald.

Auto's zijn in het noorden wel vaker stoffig, bijvoorbeeld door zand van de Groninger gronden of door stuifmeel. "Maar Saharazand heeft een andere kleur. Ik ben een paar keer in de Sahara geweest en heb vanochtend ter vergelijking een flesje Saharazand bij het zand op mijn auto gehouden. Als je kijkt naar de luchtstromen van de afgelopen periode is er geen twijfel mogelijk. Dit is Saharazand."

Niet iedereen is even opgelaten over het neergedaalde zand als Jurriens. "Een collega had zijn woonboot gisteren gewassen en kan nu opnieuw beginnen." In gebieden waar het heeft geregend is het zand vaak al weggespoeld. "Maar hier heeft het nauwelijks geregend."

De meldingen komen vooral uit het noorden, ook omdat RTV Noord aandacht aan zijn onderzoek besteedde. In Amsterdam lagen auto's maandagochtend ook onder een stoflaag.