'Badr parel voor samenleving'

Als vechtsporter Badr Hari schuldig wordt bevonden aan de meerdere zware mishandelingen waar hij van wordt verdacht, moet hij hoogstens een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf krijgen. Dat stelt schrijver Leon de Winter in een opiniestuk op Elsevier. Hari kan volgens de schrijver een parel voor de samenleving worden.

Een klein jaar geleden werd de schrijver voorgesteld aan Hari in het Okura Hotel in Amsterdam. "Hij was intelligent, charmant, geestig", vindt de schrijver.

Een probleem van Hari is volgens De Winter dat zijn aanwezigheid de 'mannelijke pikorde' verstoort. "Alle alfamannetjes raken van streek als Badr binnenstapt." Daarom zouden er mannen zijn die hem uitdagen. "Zeker als ze gezopen en gesnoven hebben."

"Waarom vraagt niemand zich af hoe zijn slachtoffers zich hebben opgesteld tegenover hem?" De Winter vraagt zich af wat een van zijn slachtoffers, miljonair Koen Everink, midden in de nacht in de Arena te zoeken had toen hij daar ernstig werd mishandeld. "En wat zat er zoal in zijn bloed?"

Hari zou volgens de Winter de opdracht moeten krijgen om met jonge allochtonen te werken. "Hij kan gebruikmaken van zijn unieke positie bij minderheidsgroepen. [...] provocerende macho's mogen hem nooit meer op hun weg vinden."

Hem straffen met een celstraf 'die zijn loopbaan kapot maakt', zou hetzelfde als levenslang zijn.  "Hij moet zich nu gaan bewijzen als iemand die ons allen trots maakt."

Eerder sprak Gers Pardoel zich al uit over Badr. Die noemde hij 'keivet'.