Voorwaardelijke doodstraf voor Gu Kailai

Gu Kailai, de echtgenote van de gevallen partijbaas van de Chinese miljoenenstad Chongqing, Bo Xilai, is maandag tot een voorwaardelijke doodstraf veroordeeld. Gu stond terecht voor de moord op de Britse zakenman Neil Heywood. Zij heeft bekend Heywood vergiftigd te hebben.

Een voorwaardelijke doodstraf wordt in China gewoonlijk na twee jaar omgezet in levenslange gevangenisstraf. Een bediende van Gu en Bo, Zhang Xiaojun, kreeg maandag negen jaar celstraf wegens betrokkenheid bij de moord.

Met het vonnis wordt een hoofdstuk afgesloten van een politieke crisis die de gemoederen al maandenlang bezighoudt. Bo was op het moment van de moord een van de machtigste en meest charismatische politici in China. Hij maakte er geen geheim van een post na te streven in het comité van het politbureau dat de dienst uitmaakt in Beijing. Sommige Chinese leiders waren echter niet gediend van Bo's profileringsdrift en zijn gedweep met de Culturele Revolutie en oude communistische rituelen. In april werd hij uit zijn ambt gezet en werd Gu officieel verdacht van moord.


Voorwaardelijke doodstraf voor Gu Kailai (Foto: Novum)