'Honderd gemeenten snijden in leerlingenvervoer'

Gemeenten snijden massaal in het budget voor busjesvervoer van leerlingen met een beperking. In meer dan honderd gemeenten moeten ouders het vervoer naar het speciaal onderwijs voortaan zelf betalen, concludeert het AD donderdag uit een rondgang.

Voor kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, hoogbegaafde kinderen en gelovige ouders die hun kind alleen naar een ver weg gelegen zwaar gelovige school willen sturen kunnen taxibusjes worden ingezet. Veel gemeenten willen alleen nog het vervoer van kinderen met een zware beperking vergoeden.

Een voorbeeld is Waalwijk. Wethouder Jan van Groos legt in de krant uit dat voor het vervoer van tweehonderd kinderen zevenhonderdduizend euro wordt uitgetrokken. "Terwijl we daar helemaal niet toe verplicht zijn." Het bedrag is nu teruggeschroefd naar 550 duizend euro.

Wettelijk gezien moet een gemeente het vervoer betalen als een kind speciaal onderwijs nodig heeft en de school op meer dan twee kilometer afstand ligt. De Vereniging Nederlandse Gemeenten wijst er in de krant op dat in de wet niet staat dat dit vervoer een taxibus moet zijn. "Sommige kinderen kunnen ook gewoon met de bus gaan."

In de krant wordt een voorbeeld aangehaald van een 11-jarig meisje dat twintig minuten moet lopen voordat ze bij een bushalte is. Scholenorganisatie VOS/ABB stelt dat kinderen hierdoor thuis blijven zitten. De organisatie vindt dat ook moet worden gekeken naar het inkomen van de ouders, zodat degenen die echt niet kunnen betalen dit ook niet hoeven.

Van Groos stelt dat er meer mogelijkheden zijn om een kind naar school te krijgen, bijvoorbeeld door het kind zelf te brengen of door met andere ouders te carpoolen.