Uitslag België - Nederland

Louis van Gaal is bij het Nederlands elftal teruggekeerd met een nederlaag. Oranje verloor in Brussel in een oefenduel met 4-2 van België. Bij de zuiderburen was PSV'er Dries Mertens de grote man met een doelpunt en twee assists.

Voorafgaand aan het duel maakte Van Gaal bekend het behoudende concept van zijn voorganger Bert van Marwijk los te willen laten en meer op zijn Hollands 4-3-3 te gaan spelen. Dit betekende dat Robben en Narsingh de vleugels bezetten en met Huntelaar in de spits in plaats van Van Persie.

In de eerste helft bleek het even wennen voor de Oranjespelers, want Huntelaar werd weinig aangespeeld. In de keren dat het wel lukte kopte de aanvaller van Schalke 04 tweemaal over, stuitte op doelman Courtois en zag hij een treffer afgekeurd worden. België was wel succesvol, want na twintig minuten spelen kapte Benteke Mathijsen uit en legde de bal achter Stekelenburg.

Narsingh (rechts) probeert Vertonghen (links) uit te spelen (Foto: Pro Shots)

Na rust werd Robben in korte tijd tweemaal goed bereikt en weekte de aanvaller van Bayern München zich los van zijn tegenstanders. Zijn eerste voorzet werd door Narsingh tegen de touwen gewerkt, terwijl een minuut later Huntelaar af kon drukken.

Nederland leek hiermee de wedstrijd in handen te hebben, maar de komst van Lukaku en Mertens bracht nieuw elan bij de Belgen. De Rode Duivels vielen aan, maar stuitten enkele malen op Stekelenburg. Een fout van Nigel de Jong zorgde ervoor dat Mertens eenvoudig de 2-2 aan kon tekenen. De PSV'er was daarna ook betrokken bij de goals van Lukaku en Vertonghen die zorgden voor de 4-2 eindstand.