VVD wil stemcomputer terug

De VVD wil dat er bij de Tweede Kamerverkiezingen elektronisch gestemd gaat worden. Volgens de partij is dat efficiënter en veiliger dan stemmen met een potlood. Tweede Kamerlid Joost Taverne gaat een initiatiefwetsvoorstel indienen, laat hij zaterdag weten.

Volgens Taverne is de manier waarop in Nederland gestemd wordt 'dringend toe aan modernisering'. "Stemmen met een potlood leidt bij iedere verkiezing weer tot ergernis", zegt hij. "Er worden telfouten gemaakt, we moeten lang wachten op de uitslag en te vaak raken stemformulieren zoek." Volgens hem vallen die nadelen bij elektronisch stemmen weg.

Een stemcomputer maakt het bovendien voor mensen met een visuele of motorische beperking makkelijker om zelfstandig hun stem uit te brengen. "Meer dan 350 duizend mensen met een visuele of andere handicap kunnen nu niet zonder hulp hun stem uitbrengen", aldus Taverne. "Dat brengt hun stemgeheim in gevaar. Vaak maken zij gebruik van machtigingen, maar dat maakt ze wel afhankelijk van iemand anders."

Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters riep eerder dit jaar al op tot een terugkeer van de stemcomputer, die in 2006 voor het laatst landelijk werd gebruikt. Daarna werden ze in de ban gedaan omdat het proces van het tellen niet te controleren is.