Brood duurder door droogte

Consumenten moeten in september waarschijnlijk meer neertellen voor een brood. Door de droogte in de Verenigde Staten en de daardoor gestegen graanprijs wordt een heel brood maximaal twintig eurocent duurder. Dat voorspelt de branchevereniging voor brood- en banketbakkers, de NBOV.

De VS kampen momenteel met een extreme droogte waardoor veel oogsten zijn mislukt. Naast de droogte speelt volgens de bakkersvereniging ook speculatie een rol in de hogere graanprijs.

Als gevolg van de droogte wordt niet alleen brood duurder, voorspelde het economisch bureau van ABN AMRO vorige week. Supermarkten moeten de hogere grondstofprijzen, ook voor bijvoorbeeld soja, net als bakkers doorberekenen aan de consument, omdat hun winstmarges al onder druk staan, schreven de economen.

Volgens zowel de bakkersvereniging als ABN AMRO is het drie jaar geleden dat er voor het laatst zulke prijsstijgingen te zien waren. Toen vielen de oogsten in Nieuw-Zeeland en Australië tegen, wat ook tot een duurdere 'boodschappentas' leidde.