Banken snijden nauwelijks in kosten

Europese banken hebben sinds het begin van de financiële crisis nauwelijks in hun kosten gesneden. De uitgaven van de banken in vergelijking met hun inkomsten lagen vorig jaar gemiddeld maar een procentpunt onder het pre-crisisniveau van 2007. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van consultancybureau AT Kearney.

De banken kunnen zich de geringe kostenreducties permitteren doordat zij hun inkomsten per klant sinds 2007 nauwelijks hebben zien dalen. De gemiddelde winstcijfers van de banken liggen slechts vijftien procent onder het niveau van voor de crisis.

Alleen Spaanse, Portugese en Italiaanse banken hebben hun winst fors zien dalen. De Spaanse en Portugese banken zagen vooral hun inkomsten uit rentebetalingen sterk afnemen, in het geval van de Portugese banken zelfs tot onder de vijftig procent van de totale inkomsten.

Daarnaast moesten de Zuid-Europese banken in 2011 een drie keer zo groot percentage van hun inkomsten gebruiken voor afschrijvingen op bijvoorbeeld staatsobligaties en slechte vastgoedleningen als in 2007. De andere Europese banken hoefden vorig jaar slechts ongeveer een kwart meer opzij te zetten dan voor het begin van de crisis.

De Portugese banken halen daardoor nu liefst 53 procent van hun inkomsten uit commissies. In de Benelux is dat maar 23 procent.

In Spanje en Portugal daalden ook de inkomsten per klant in vijf jaar tijd met meer dan tachtig procent, blijkt uit het onderzoek. Van de banken in de eurozone halen de Italiaanse banken met een bedrag van 948 euro gemiddeld de meeste inkomsten per klant per jaar. Portugese banken houden gemiddeld maar 325 euro per klant over.

Gezien het onzekere economische klimaat en de lage rente, waardoor de marges van de banken op hypotheken onder druk staan, moeten de banken haast maken met het verder terugbrengen van de kosten, vinden de consultants van AT Kearney. Zo bieden met name Duitse en Zuid-Europese banken volgens hen nog veel te weinig diensten via internet aan, en wordt in die landen nog erg veel contant geld gebruikt. Door de verhoogde kapitaaleisen is het voor banken daarnaast sowieso moeilijker om meer winst te maken.


Banken snijden nauwelijks in kosten (Foto: Danny Roodbol)