Aantal WoW-abonnees daalt met een miljoen

Activision Blizzard heeft in hun rapportage over het tweede kwartaal aangegeven dat Diablo III tien miljoen keer verkocht is, World of Warcraft een miljoen leden verliest en Skylanders een hit is.

Het bedrijf rapporteerde inkomsten in het tweede kwartaal van 1,08 miljard dollar, een daling ten opzichte van de 1,15 miljard dollar in het tweede kwartaal van vorig jaar. De opbrengsten uit digitale kanalen waren 343 miljoen dollar en vertegenwoordigde 32% van de totale inkomsten.

"Onze prestatie werd gedreven door een sterke vraag van het publiek om onze grote franchises", aldus CEO Bobby Kotick. "We zijn zeer verheugd om onze uitgebreide investeringen in China aan te kondigen met een akkoord van Activision Publishing met Tencent om de Call of Duty-franchise op de Chinese markt te brengen."

Ook elders in de wereld gaat het goed met Activision Blizzard: "In de eerste zes maanden van 2012 hadden wij de top drie van meest verkochte games in Noord-Amerika en Europa in handen, met Skylanders: Spyro's Adventures, Call of Duty: Modern Warfare 3 en Diablo III."

Naast de goede verkoopcijfers van Diablo III en Skylanders: Spyro's Adventures is er ook slechter nieuws. World of Warcraft heeft het aantal abonnees met een miljoen zien dalen. Vorig jaar stond het aantal betalende spelers nog op 10,2 miljoen, nu zijn het aantal abonnementen gedaald naar 9,1 miljoen. Met een uitbreiding op komst en veel spelers die tijdelijk naar Diablo III zijn overgestapt maakt het bedrijf nog niet zo veel zorgen. Bobby Kotick ziet de komende periode wel als een uitdaging.

"Voor de rest van het jaar zijn we enthousiast over ons komende producten: Skylanders Giants, Call of Duty: Black Ops II en World of Warcraft: Mist of Pandaria", geeft Kotick aan. "Terwijl onze financiële vooruitzichten voor heel 2012 steeds gunstiger worden, blijven we voorzichtig gezien de economische onzekerheid, risico's rondom consumentenbestedingen met name tijdens de feestdagen en de erkenning dat de meerderheid van de lanceringen van onze belangrijkste franchises nog steeds voor ons liggen."

De mobiele markt, de economische crisis in Europa, de werkloosheidcijfers van Amerika en ook het einde van deze generatie consoles maken de komende periode lastig in te schatten.

Deze maand komt Transformers: Fall of Cybertron uit, World of Warcraft: Mists of Pandaria moet vanaf 25 september de World of Warcraft-spelers een nieuwe injectie geven, terwijl Starcraft II: Heart of the Swarm binnenkort een beta krijgt om RTS-spelers een hart onder de swarm te steken.

Logo