A380 populair bij vliegtuigspotters

Honderden vliegtuigspotters hebben woensdagmiddag de eerste commerciële vlucht van de Airbus A380 naar Amsterdam verwelkomd op Schiphol. Het grootste passagiersvliegtuig ter wereld landde kort na 13.00 uur op de Zwanenburgbaan, gadegeslagen door zeker vijfhonderd mensen.

Een deel van de spotters had zich verzameld bij de Polderbaan, omdat het lang onduidelijk bleef waar de A380 precies zou landen. Een van de aanwezigen noemde het 'een bijzonder moment' en een 'mijlpaal voor Schiphol'. "Het was een mooie landing, die zeker een paar mooie plaatjes heeft opgeleverd", zei hij vlak na de landing.

De eerste commerciële vlucht van de A380 naar Nederland werd gevlogen door een Nederlandse gezagvoerder en co-piloot. Zij staken kort na de landing de Nederlands vlag uit het raam van de cockpit. De brandweer van Schiphol verwelkomde het vliegtuig door met water een erehaag over het toestel te spuiten.

De A380 van luchtvaartmaatschappij Emirates is woensdagmiddag weer naar Dubai vertrokken. Het ruim zeventig meter lange toestel steeg rond 15.30 uur weer op. Emirates vliegt voortaan dagelijks tussen Amsterdam en het Arabische oliestaatje.

Het is niet de allereerste keer dat een A380 op Schiphol landde. In 2010 vloog de Airbus al eens naar Amsterdam voor een promotievlucht. Ook toen kwamen er veel vliegtuigspotters kijken.

De A380 beschikt over twee dekken en kan ruim vijfhonderd passagiers vervoeren. Vooral de passagiers op het bovendek, in de business class en first class, ontbreekt het niet aan luxe met spa-faciliteiten en douchecabines. Ook de overige reizigers hoeven zich niet te vervelen met onder meer een entertainmentsysteem met veertienhonderd kanalen.


Honderden spotters verwelkomen A380 op Schiphol