NS boekt 36 procent meer winst

De NS heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 36 procent meer winst gemaakt dan een jaar eerder. De vooruitzichten zijn echter onzeker, zegt het spoorbedrijf in de woensdag gepubliceerde halfjaarcijfers.

De nettowinst steeg van 108 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2011 naar 147 miljoen euro dit jaar. De winststijging was volgens de NS vooral te danken aan bijzondere eenmalige baten, zoals de verkoop van het stadskantoor aan de gemeente Utrecht.

Het aantal reizigers dat de NS vervoerde steeg met 1,4 procent. Volgens het spoorbedrijf staan de cijfers echter onder druk. "Wij zijn zeker niet immuun voor de economische situatie en blijven ons stevig inzetten om de service aan de klanten verder te verbeteren", zegt de financieel directeur Engelhardt Robbe.

De omzet steeg met ruim dertig procent van 1,79 miljard naar 2,34 miljard euro. Reizigersgroei, de eenmalige baten en de start van de concessie in Greater Anglia in Engeland waren hier debet aan.

De NS wil graag zo snel mogelijk de spoorconcessie krijgen over de periode 2015-2025. "Dan kan NS tot 2025 in totaal zeven miljard euro investeren."


NS boekt 36 procent meer winst (Foto: Novum)