Grootste passagiersvliegtuig vliegt vanaf Schiphol

Het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, de Airbus A380, maakt woensdag zijn eerste lijnvlucht vanaf Schiphol. Het ruim zeventig meter lange toestel van luchtvaartmaatschappij Emirates, dat ruim vijfhonderd passagiers kan vervoeren, vliegt woensdag naar Dubai.

De A380 beschikt over twee dekken, waarbij het de passagiers van de business class en first class op het bovendek niet aan luxe ontbreekt. Zo zijn er douchecabines en spa-faciliteiten en kan worden ontspannen in een lounge waar uitgebreide diners worden geserveerd.

Verder zijn de raampjes van de A380 groter dan gemiddeld en is de cabineluchtdruk hoger, wat de vlucht minder vermoeiend moet maken. Passagiers hoeven zich niet te vervelen, dankzij het entertainmentsysteem met veertienhonderd kanalen. Ook heeft het toestel een lagere CO2-uitstoot dan gemiddeld, zegt Emirates.

De A380 is niet onomstreden. In februari riep het Europese Agentschap voor Luchtvaartveiligheid bijna zeventig toestellen van verschillende vliegmaatschappijen terug vanwege haarscheurtjes in de vleugels. Twee maanden eerder zeiden Australische onderzoekers een fabricagefout te hebben ontdekt, waardoor olielekkage kan plaatsvinden.

Emirates maakte in februari bekend dagelijks vluchten met de Airbus 380 te gaan verzorgen vanaf Schiphol. De luchtvaartmaatschappij besloot vanwege het groeiende aantal passagiers tussen Dubai en Amsterdam de huidige Boeing 777-300 te vervangen voor het grotere toestel. Voor een promotievlucht landde de Airbus in 2010 al eens op Schiphol. Vliegtuigspotters kwamen daar massaal op af. Woensdag landt de A380 om 13.30 uur, en om 15.30 stijgt het gevaarte weer op.

De A380 maakte in 2005 de eerste testvlucht en in 2007 de eerste commerciële vlucht. Het grootste vliegtuig ooit gebouwd is een vrachtvliegtuig, de Antonov An-225.


Grootste passagiersvliegtuig vliegt vanaf Schiphol