D66 wil einde aan periodieke loonsverhoging

De automatische periodieke loonsverhoging maakt het onaantrekkelijk 55-plussers aan te nemen. Om hen weer aan het werk te krijgen moeten werknemers worden beloond naar hun prestaties en niet naar hun leeftijd, bepleit D66-Kamerlid Koser Kaya maandag in een notitie.

Het Kamerlid erkent dat ervaren werknemers productiever zijn dan mensen zonder ervaring, 'maar de huidige cao's prijzen 55-plussers toch de markt uit'. Zij zouden meer kansen krijgen als ze naar hun prestaties worden beloond.

De overheid zou hierin het goede voorbeeld moeten geven. "Als de sociale partners weigeren mee te werken aan beloning naar prestatie, kan de politiek uiteindelijk cao's niet algemeen bindend verklaren", dreigt ze.

De overheid zou tweehonderd miljoen euro moeten investeren in het omscholen van werkloze ouderen. Zo zouden ze aantrekkelijk blijven voor werkgevers. Voor mensen die een uitkering krijgen zou bijscholing moeten worden verplicht.

Werkgevers zijn volgens de partij vaak onterecht bang dat 55-plussers vaak ziek zijn. Ze zijn volgens Kaya juist minder vaak ziek, maar als ze ziek zijn, duurt het wel langer. Om de werkgevers over hun koudwatervrees heen te helpen zouden ze met belastingvoordeel moeten worden beloond voor het aannemen van oudere werknemers. De partij wil daar 275 miljoen euro in steken.

Om de werkgevers helemaal over de streep te trekken, zou de overheid bij de eerste twee jaar ziekte van 55-plussers moeten bijdragen aan het loon. Verder zou het sociaal leenstelsel, dat de studiefinanciering moet vervangen, ook toegankelijk moeten worden voor mensen boven de 27 jaar. Dat moet het gemakkelijker maken een leven lang te leren.

De partij pleit voor een cultuuromslag onder werkgevers, werknemers en overheid. Het zou normaal moeten worden als mensen in de laatste tien jaar van hun werkzame leven een carrièreswitch maken.