Romney zou aanval Israël op Iran steunen

De Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney zou zijn steun geven aan een preventieve Israëlische militaire aanval op het Iraanse atoomprogramma. Dat heeft Romneys adviseur voor buitenlands beleid Dan Senor zondag gezegd. Romney is zondag in Israël aangekomen.

Als Israël actie moet ondernemen om te voorkomen dat Iran de materialen produceert voor een atoombom, zou Romney dat besluit respecteren, zei Senor. Een dergelijk oorlogszuchtig standpunt werd niet eerder door Romney ingenomen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heette Romney welkom 'als een gezant van de Verenigde Staten' en zei dat hij en Romney het eens zijn over de dreiging die uitgaat van een nucleair Iran. Netanyahu zei een recente speech van Romney in Nevada te hebben gezien, waarin Romney een nuclair Iran het grootste gevaar ter wereld noemde.

"Mitt, we zijn het volledig eens", aldus Netanyahu. "We moeten eerlijk zijn en erkennen dat alle sancties en diplomatie het Iraanse kernprogramma tot dusver geen seconde hebben vertraagd. Daarom geloof ik dat we naast sancties een sterke militaire dreiging nodig hebben om iets aan de situatie te kunnen veranderen."

Romney houdt later zondag in Jeruzalem een toespraak waarin hij zal vertellen dat hij en de Verenigde Staten 'niet weg zullen kijken' van Iran.