Vrouw levenslang gestrafte krijgt verblijfstitel

De Turkse vrouw van een man die in 1984 in Nederland tot een levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld, moet een verblijfsvergunning krijgen. De vrouw, die sinds 1999 een relatie heeft met de man, heeft het recht om in Nederland te blijven om voor hun minderjarige kind te kunnen zorgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht donderdag bepaald.

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) had de vrouw een vergunning geweigerd, waarop ze naar de rechter stapte. De vrouw verbleef illegaal in Nederland en bezocht haar man in de gevangenis en kliniek waar hij verblijft. Hun kind werd in 2004 geboren en de twee trouwden in 2007. Zowel de man als het kind heeft de Nederlandse nationaliteit. De vrouw zorgt voor het kind en woont bij familie in Nederland.

De vreemdelingenrechter oordeelde dat het weigeren van een verblijfsrecht aan de moeder in strijd is met de Europese regelgeving. Het kind heeft als burger van de Europese Unie het recht om in de Europese Unie te wonen. Als de moeder geen verblijfsrecht zou krijgen, zou de jongen worden gedwongen om samen met zijn moeder de Europese Unie te verlaten.

Plaatsing van het kind in een pleeggezin of bij jeugdzorg zou volgens de rechter structureel van aard zijn. Dat is onwenselijk en daarom moet de moeder in staat worden gesteld om voor haar kind te zorgen en een verblijfsrecht krijgen.