Een op tien katholieken stemt CDA

Slechts elf procent van de rooms-katholieke kiezers is van plan bij de komende verkiezingen op het CDA te stemmen. Bij protestanten is dat 21 procent, bijna twee keer zo veel. Dat blijkt woensdag uit een peiling van Intomart GfK in opdracht van het tv-programma Eenvandaag.

De peiling bevestigt opmerkingen van partijprominent Hans Hillen. Volgens de minister van Defensie ziet zijn partij de katholieke erfenis over het hoofd. De SP profiteert daar volgens hem van. De katholieke Hillen noemt de partij van Emile Roemer 'KVP light'.

"Bonhomie, vriendelijkheid, sfeer scheppen, het is allemaal verdwenen", zei de als conservatief bekendstaande politicus tegen het weekblad Elsevier. "Mensen willen voelen dat het gezellig is, dat je thuis bent ergens."

Het CDA staat op veertien zetels in de peiling, zeven minder dan nu in de Tweede Kamer. De harde kern van de CDA-stemmers is voor het overgrote deel gelovig, aldus Intomart GfK. Nieuwe kiezers weet het CDA nauwelijks aan zich te binden. De Katholieke Volkspartij ging in 1980 met de protestantse partijen CHU en ARP op in het CDA.