'Snelheid op A2 kan naar 170 km/u'

De snelheid op de verbrede A2 tussen Utrecht en Amsterdam kan nog verder worden verhoogd. Pas bij 170 kilometer per uur worden de normen voor geluidsoverlast overschreden. Dat stelt ingenieursbureau Royal HaskoningDHV woensdag in Trouw.

Op de tien rijstroken brede snelweg rijden zo weinig auto's dat een snelheidsverhoging tot 170 kilometer per uur geen invloed heeft op de overlast. De weg is aangelegd voor 230 duizend voertuigen per dag in 2020 maar dat aantal ligt nu nog op 136 duizend. De verwachte verkeersgroei blijft achter waardoor naar verwachting pas in 2065 230 duizend auto's over de A2 rijden.

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) wil dat de snelheid 's avonds en 's nachts wordt verhoogd naar 130. De verhoging geldt alleen op het wegdeel tussen Vinkeveen en Maarssen tussen 19.00 en 06.00 uur. Nu mag op de A2 nog maximaal honderd kilometer per uur worden gereden.

Als de snelheid naar 130 gaat zal het geluidsvolume wel toenemen, maar pas in 2030 moeten dan nieuwe geluidsschermen worden geplaatst, verwacht HaskoningDHV. Tegen de toenemende luchtvervuiling worden al maatregelen genomen door middel van een extra scherm bij Breukelen.