Meer asbestwoningen ontruimd in Utrecht

In de Utrechtse wijk Kanaleneiland worden maandag meer bewoners geëvacueerd vanwege asbestgevaar. Bij twintig metingen is op drie locaties asbest gevonden, zei locoburgemeester Gilbert Isabella maandag op een persconferentie.

Op twee locaties is de concentratie volgens hem verwaarloosbaar, op een derde niet. De bewoners van tientallen huizen langs de Marco Pololaan en de Stanleylaan wordt dringend geadviseerd hun woning te verlaten. Ze worden echter niet gedwongen.

In de lege woningen worden vervolgens metingen gedaan en indien nodig worden ze meteen schoongemaakt. De schoonmaak begint om 14.00 uur. Ook voor de 48 woningen die zondag werden ontruimd geldt deze procedure. De woningen worden per stuk vrijgegeven, maar dat kan enkele dagen duren.

Een deel van de wijk werd zondagmiddag ontruimd vanwege asbest. De politie heeft een groot gebied hermetisch afgesloten. Automobilisten en voetgangers mogen het gebied niet meer in.

De asbest werd eerder vorige week ontdekt bij werkzaamheden in twee woningen in een flat aan de Stanleylaan. Er werd een onderzoek ingesteld en zondagochtend bleek dat de asbest op daken van woningen en garageboxen terecht is gekomen.

Het afgezette gebied werd zondagavond verkleind. Veel bewoners van de wijk hebben de nacht doorgebracht in een hotelkamer of bij vrienden en familie. Het nog afgesloten gebied wordt begrensd door de Amerikalaan, de Livingstonelaan, de Afrikalaan en de Marco Pololaan.