'Nieuwe antistollingsmiddelen snel vergoeden'

De politiek moet haast maken met het vergoeden van een nieuwe generatie orale antistollingsmiddelen. Het politieke en bestuurlijke getreuzel leidt jaarlijks tot de dood van zeker zeshonderd trombosepatiënten en duizenden onnodige ziekenhuisopnamen, stellen vier cardiologen en een farmacoloog maandag in De Telegraaf.

Met de nieuwe medicijnen zouden jaarlijks tussen de achthonderd en dertienhonderd hersenbloedingen kunnen worden voorkomen. De nieuwe middelen wachten al een jaar op advies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) en een vergoedingsbesluit van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

Nu krijgen 225 duizend trombospatiënten met de ritmestoornis boezemfibrilleren nog achterhaalde medicijnen, stellen de cardiologen. De nieuwe middelen zouden 29 tot 58 procent minder kans op hersenbloedingen geven.

De traagheid zou deels komen doordat trombosediensten tegenwerken. Die vrezen volgens cardioloog Freek Verheugt dat een belangrijk deel van hun werk verdwijnt. Hij wijst erop dat de middelen in België en Duitsland al wel worden vergoed.

Het CVZ zegt in de krant dat in september waarschijnlijk een advies komt. "Het gaat hierbij om een aanvraag met meerdere, nogal van elkaar verschillende indicaties. Dat kost tijd."

In mei schreef Schippers in een Kamerbrief dat ruim twintig dure medicijnen versneld worden beoordeeld om na te gaan of ze kunnen worden vergoed door de zorgverzekering. Verzekeraars vergoeden alleen medicijnen die zijn goedgekeurd door het CVZ.