Tientallen doden door bomenvellende regen in China

Zeker tien mensen zijn zaterdagnacht in China omgekomen door de heftigste regenbuien die de hoofdstad Beijing in zestig jaar tijd hebben getroffen. In de rest van het land vielen nog eens tien doden. China zet zich zondag schrap voor meer regenbuien.

De regen doet bomen omvallen. Auto's en bussen zijn in sommige gebieden gevangen in water dat op taillehoogte staat.

In Beijing vielen volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua tien doden. Twee kwamen om toen daken instortten, een persoon werd door de bliksem geraakt en een vierde werd geëlektrocuteerd door een omgevallen hoogspanningslijn, terwijl hij zijn buren hielp te ontsnappen. Een man kwam volgens de krant Beijing News om toen zijn auto vast kwam te zitten in diep water.

In het westen van de provincie Sichuan kwamen zes mensen om door aardverschuivingen die door de regen waren veroorzaakt. In het noorden van de provincie Shanxi kwamen vier mensen om toen hun truck werd meegesleurd door een plotseling ontstane rivier.

De regering waarschuwde zondag dat het de komende 24 uur in het noordoosten van China blijft regenen. Iedere zomer vallen in China wel doden door heftige regenbuien, maar deze intensiteit is in het relatief droge Beijing niet gebruikelijk.

In de voorstad Fangshan viel zaterdag 460 millimeter regen. Daarmee werd een record uit 1951 gebroken. Door de regen kwamen 104 basisschoolleerlingen en negen leraren in de voorstad vast te zitten op een militair trainingskamp. Ze lopen geen direct gevaar. Reddingswerkers hebben voedsel naar hen gebracht.

Op het vliegveld van Beijing zijn 229 binnenlandse en veertien internationale vluchten geschrapt. Daarnaast zijn veel vluchten vertraagd. Ongeveer tachtigduizend reizigers zijn op het vliegveld gestrand.

Zaterdag werden ruim veertienduizend mensen uit verschillende delen van de stad geëvacueerd. Daar zaten ruim vijfduizend mensen bij uit Fangshan bij. In de voorstad bestaat het risico op aardverschuivingen.