Berlusconi wil weer politiek in

De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi gaat proberen terug te keren in de Italiaanse politiek. Dat suggereerde hij in een maandag gepubliceerd interview met de Duitse krant Bild.

In het interview zei Berlusconi dat hem meermaals nadrukkelijk is gevraagd terug te keren in de Italiaanse politiek. "Ik kan alleen zeggen dat ik mijn oude partij Volk van de Vrijheid niet teleur zal stellen", zei Berlusconi. "We gaan binnenkort trouwens weer de oude naam van de partij, Forza Italia, voeren." Diverse partijleden van Volk van de Vrijheid reageerden maandag kritisch op deze uitspraak. Berlusconi verduidelijkte later op de dag dat de naamsverandering slechts een ideetje was, en niet was goedgekeurd door de partij.

Berlusconi zei vorig jaar te zijn afgetreden om Mario Monti, de huidige premier van Italië, een kans te geven noodzakelijke hervormingen door te voeren. Monti, die aan het hoofd staat van een kabinet van technocraten, heeft sinds zijn aantreden belastingen verhoogd en pijnlijke hervormingen van de pensioenen en de arbeidsmarkt doorgevoerd.

Naasten van Berlusconi hebben de afgelopen dagen gezegd dat de mediamagnaat volgend jaar mee zal doen aan de verkiezingen. Zijn gedoodverfde opvolger, Angelino Alfano, zei zondag zelfs dat hij plaats zou maken voor Berlusconi.

Niet alle leden van Berlusconi's oude partij zitten echter te springen om zijn terugkeer. De burgemeester van Rome, Gianni Alemanno, merkte op dat Alfano tot partijsecretaris is gekozen en dat hij de centrumrechtse kandidaat bij de verkiezingen van 2013 zou zijn. Volgens Alemanno moet er een interne verkiezing worden gehouden om te bepalen of er werkelijk animo is voor Berlusconi's terugkeer als partijleider. Een ander probleem voor Berlusconi is dat Lega Nord, zijn vroegere coalitiepartner, hem niet meer steunt.


Berlusconi wil weer politiek in (Foto: Novum)