Celstraffen geëist voor fatale vechtpartij Drachten

Tegen drie leden van een romafamilie zijn maandag celstraffen tot tien jaar geëist voor een vechtpartij met fatale afloop in Drachten in september. Een 38-jarige man hoorde tien jaar cel tegen zich eisen. Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden wil dat zijn twee zoons van 17 en 19 jaar daarnaast vijftien maanden jeugddetentie en twee jaar jeugd-tbs en acht jaar cel krijgen opgelegd.

De vechtpartij vond in de nacht van 3 september plaats. Een 48-jarige man uit Drachten werd dusdanig toegetakeld dat hij twee dagen erna aan zijn verwondingen bezweek.

De twee zoons hadden een paar minuten voor de mishandeling ruzie gehad met het slachtoffer en een paar buurtbewoners. Daarbij waren een paar rake klappen gevallen. De zoons zouden even later zijn teruggekeerd.

De 19-jarige zou het slachtoffer en een tweede man, een 41-jarige inwoner van het Friese Bakkeveen, hebben geslagen met een plastic tas met twee volle bierblikjes. Terwijl de man uit Drachten op de grond lag, zouden de broers zijn doorgegaan met slaan en schoppen.

De Bakkeveenster ging uiteindelijk bovenop het slachtoffer liggen om de man te beschermen. Terwijl zijn zoons bezig waren, zou de vader mensen die te hulp wilden schieten hebben tegengehouden en mishandeld.

Bij het weglopen zou hij het weerloze slachtoffer in de milt hebben geschopt. Het OM beschouwt hem als de leider van 'de strafexpeditie'. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft de exacte doodsoorzaak niet kunnen vaststellen. De man uit Drachten had inwendige kneuzingen en breuken over het hele lichaam. Als gevolg van overmatig bloedverlies hielden de organen uiteindelijk op met werken.

De Leeuwarder rechtbank doet over twee weken uitspraak.