Werkloosheid allochtone jongeren loopt snel op

De werkloosheid onder niet-westerse allochtone jongeren in Nederland loopt alarmerend snel op. De werkloosheid onder deze groep is altijd al hoger, maar de laatste maanden neemt het wel heel snel toe, zei een onderzoeker van het instituut voor multiculturele vraagstukken Forum maandag op Radio 1.

In het eerste kwartaal van vorig jaar zat 22 procent van deze jongeren zonder werk. Het eerste kwartaal van dit jaar is dat gestegen naar 29 procent. Onder autochtone jongeren tussen de 15 en 25 jaar ligt de werkloosheid rond de tien procent.

De stijging komt volgens de onderzoeker onder meer door de toenemende concurrentie. Door de crisis hebben veel jongeren langer doorgestudeerd en nu komen zij op de markt. De werkloosheid is volgens haar vooral hoog bij Marokkaanse en Turkse jongeren, maar ook bij Surinamers.

De overheid zou hier meer aandacht aan moeten besteden. Met werkgevers moeten volgens haar afspraken worden gemaakt over bijvoorbeeld extra werkplekken en stageplaatsen. De overgang van opleiding naar werk moet volgens haar beter worden begeleid.

De allochtone jongeren hebben volgens de onderzoeker vaak al een achterstand als het gaat om opleiding en taalvaardigheid. Ook hebben ze een minder goed netwerk, maar discriminatie zou ook een rol spelen. "Als er een keuze is, hebben veel werkgevers liever niet een allochtone jongere. Vooral als het gaat om bijvoorbeeld receptionisten."