Twitteraccount Samsom 'gehackt'

PvdA-leider Diederik Samsom heeft donderdag ten onrechte gemeld dat zijn Twitteraccount was gehackt. Samsom beweerde te zijn gehackt kort nadat op zijn Twitterfeed een link naar een kritische column op de website van het dagblad Metro was verschenen.

In de column, met de kop 'Wie komt op voor Benthe?', gaat columnist Luuk Koelman in op het feit dat Samsom zijn gehandicapte dochter Benthe opvoert in een campagnespot. In de spot zegt Samsom voor mensen als zijn dochter op te komen.

Koelman stelt dat de privacy van het meisje door de spot wordt geschaad en meldt dat hij woensdag een klacht heeft ingediend bij de Reclame Code Commissie. "Als niemand voor de belangen van dat meisje opkomt, doe ik het wel."

Al snel werd de tweet met de link naar het artikel verwijderd. Volgens een woordvoerder zijn de medewerkers van Samsom toen gaan 'terugredeneren'. "Het twitteraccount van Samsom stond nog open en het zou kunnen dat een medewerker een interessante link zag en die wilde aanklikken, maar in plaats daarvan op de retweetknop drukte."

Volgens de woordvoerder heeft Samsom de link in elk geval niet zelf geplaatst. Op het moment dat de tweet verscheen, nam de PvdA-leider deel aan een debat in de Tweede Kamer.

Samsom erkende later op de dag dat hij niet is gehackt. "Teamlid linkte column per ongeluk vanaf m'n desktop. Zat in debat en zag tweet die ik niet zelf had geplaatst. Dacht aan hack", twitterde hij.

Na het voorval heeft Samsom zijn wachtwoord aangepast, zegt zijn woordvoerder.