Rutte onder vuur in debat Eurotop

Mark Rutte (VVD) is donderdag tijdens het debat over de Europese top van regeringsleiders stevig onder vuur genomen. Verschillende partijen verwijten de premier dat hij zich heeft laten overvallen door het resultaat.

Tijdens de top werd afgesproken dat het permanente noodfonds voor de euro ESM voortaan ook rechtstreeks noodlijdende banken mag steunen. Voorwaarde is wel dat er Europees bankentoezicht komt. Tijdens het debat in aanloop naar de top was Rutte nog kritisch over het rechtstreeks financieren van banken uit het fonds.

Sybrand van Haersma Buma (CDA) vroeg zich opnieuw af of de premier zich heeft laten overrompelen door de besluitvorming in Brussel. Wist Rutte niet dat de directe bankensteun aan de orde zou komen? vroeg Buma zich af. "Hoe kan de premier zich zo laten overvallen op zo'n cruciale top?", zei Diederik Samsom (PvdA).

Volgens Wilders heeft Rutte zich laten chanteren door de Zuid-Europese 'maffiastaten' Italië en Spanje, die tijdens de eurotop alles zouden hebben geblokkeerd totdat er zekerheid was dat hun banken rechtstreekse steun zouden krijgen. De PVV-leider zei verder dat het besluit tot rechtstreekse bankensteun illegaal is. In het verdrag staat volgens hem namelijk dat alleen steun mag worden gegeven aan lidstaten. Hij liet nog in het midden of hij een motie van wantrouwen gaat indienen.

Een ruime Kamermeerderheid kan overigens instemmen met het bereikte resultaat in Brussel. Wel hamerde Stef Blok (VVD) erop dat Nederland niet de rechtstreekse bankensteun niet mag steunen als het Europese toezicht daarop niet goed is geregeld. Rutte komt later op de dag aan het woord. Na afloop van de eurotop ontkende hij al dat hij een draai zou hebben gemaakt. De opmerkingen daarover deed hij af als verkiezingsretoriek.