Vier jaar cel voor overval op juwelier Purmerend

De 21-jarige Amsterdammer die vorig jaar een juwelier in Purmerend overviel, is woensdag tot vier jaar cel veroordeeld. De rechtbank in Den Haag sprak hem vanwege gebrek aan bewijs vrij van een overval op een juwelierszaak in Rijswijk. Het Openbaar Ministerie had acht jaar geëist.

Zowel een 21-jarige medeverdachte uit Amsterdam die betrokken zou zijn bij de overval in Rijswijk als een 20-jarige Amsterdammer die de voorverkenning voor die overval zou hebben gedaan werd vrijgesproken.

Drie mannen overvielen op 1 februari 2011 op klaarlichte dag een juwelier in Purmerend. De overval duurde minder dan een minuut. Ze bedreigden het personeel met een vuurwapen, sloegen de vitrines aan diggelen, gristen een grote hoeveelheid sieraden weg en gingen er met de buit ter waarde van 95 duizend euro op twee scooters vandoor.

Later werden in de winkel bloedsporen aangetroffen die van de nu veroordeelde Amsterdammer bleken te zijn. De rechter rekent het de man erg aan dat hij op klaarlichte dag zo'n gewelddadige overval heeft gepleegd, waarna hij tijdens de vlucht een vuurwapen op het winkelende publiek richtte. Dit heeft bij enkele omstanders en het winkelpersoneel een traumatische ervaring opgeleverd.