ACTA definitief in de prullenbak

Het Europees Parlement heeft het uiterst omstreden antipiraterijverdrag ACTA naar de prullenmand verwezen. Daardoor gaat dit internationale handelsakkoord, tegen zowel namaakproducten als internetpiraterij, niet gelden voor de Europese Unie.

Een grote meerderheid in het parlement in Straatsburg keurde ACTA woensdag af. De meeste parlementariërs vrezen dat het akkoord de vrijheid op het internet aantast. De regels over de betere bescherming van auteursrechten (bijvoorbeeld op liedjes) zouden vaag zijn geformuleerd. Verder bekritiseren afgevaardigden dat de grootste producenten van nepartikelen, China en India, niet meedoen.

Het grote verzet tegen ACTA ontstond eerder dit jaar. Met name internetters gingen soms met duizenden de straat op om tegen de online-bepalingen in het akkoord te protesteren. De bepalingen maakten het onder andere mogelijk Deep Packet Inspection te gebruiken om piraterij op te sporen. Ook kregen rechthebbenden in de ACTA uitgebreide mogelijkheden om content naar believen offline te halen.

ACTA werd op inzet van de Amerikanen in het diepste geheim besproken en uitgewerkt. Pas nadat de documenten uitlekten en burgers informatie over de bepalingen in het ACTA-verdrag onder ogen kregen kon protest worden gevoerd.

"ACTA is eindelijk echt van tafel", aldus GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. Volgens haar is de poging van de grote entertainmentconcerns om het internet aan banden te leggen, mislukt. Ze denkt dat het massale protest van de internetgebruikers tegen ACTA de doorslag heeft gegeven in het Europees Parlement. Ook de PVV is verheugd: "Onze PVV-delegatie heeft zich altijd met hand en tand verzet tegen ACTA. Een overheid die haar eigen burgers op internet bespioneert ondermijnt niet alleen de privacy van burgers, het is een regelrechte aanval op de internetvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Deze fundamentele vrijheden kunnen en mogen nooit in gevaar komen. Het wordt tijd dat de Commissie nu eindelijk inziet dat ACTA dood is en alle pogingen tot ratificatie staakt", aldus Laurens Stassen van de Europese PVV-delegatie.

Lange tijd ondersteunden de meeste parlementariërs het verdrag omdat het consumenten wil beschermen tegen vaak slechte, soms gevaarlijke namaakproducten en neponderdelen. Van de strijd tegen de handel in namaakgoederen zouden ook de fabrikanten van de echte merken profiteren.

Omstreden verdrag antipiraterij in prullenbak
Omstreden verdrag antipiraterij in prullenbak (Foto: ANP)