FireFox betreedt mobiele markt met eigen OS

Op het gebied van mobiele telefonie zijn Android en iOS de twee grootste spelers. Andere besturingssystemen als Symbian en Windows Phone proberen mee te doen maar hebben veel minder gebruikers. Toch komt er binnenkort een nieuwe speler in de vorm van FireFox OS.

Mozilla maakt vandaag bekend dat ze een eigen besturingssysteem voor mobiele telefoons hebben ontwikkeld. ZTE en Alcatel zijn de eerste twee fabrikanten die toestellen gaan maken die op het nieuwe OS gaan draaien. Een aantal mobiele netwerken als Deutsche Telekom, Smart, Sprint, Telecom Italia en Telenor hebben ook al hun steun toegezegd.

Het besturingssysteem is gebaseerd op HTML5 en krijgt de merknaam FireFox vanwege de bekendheid van de internetbrowser op computers. De kracht van FireFox OS moet liggen in het gemak dat alle apps gemaakt kunnen worden in het bekende HTML5.

De eerste toestellen van Alcatel en ZTE zullen draaien op Snapdragon-processors en staan gepland voor een release in het eerste kwartaal van 2013 in Brazilië. Volgens Mozilla zou het gemak van FireFox OS helpen om goedkopere telefoons te maken omdat er geen onnodige middleware nodig is. Hierdoor moeten de telefoons geschikt zijn voor opkomende markten.

"De introductie van het open mobiele besturingssysteem continueert de missie van Mozilla om openheid, innovatie en mogelijkheden op het internet te promoten voor zowel gebruikers als developers. Van miljoenen gebruikers wordt verwacht dat ze de komende jaren voor het eerst online gaan en daarvoor is het van belang dat ze een smartphone-ervaring krijgen die iedereen kan gebruiken," aldus Gary Kovacs van Mozilla. "Het grote aantal providers en fabrikanten dat het initiatief nu al steunt zorgt voor extra resources en variatie voor onze plannen."