'Geen langstudeerboete voor topsporters'

Topsporters mogen geen langstudeerboete krijgen. Daarvoor pleiten enkele bestuurders van hogescholen woensdag in de Volkskrant. De nieuwe regeling wordt door hen als 'een regelrechte bedreiging voor de Nederlandse topsport' gezien.

Zeker een kwart van de studerende topsporters uit de Nederlandse olympische ploeg loopt kans om op termijn een langstudeerboete te krijgen. Doordat ze vertraging oplopen tijdens hun studie moeten ze voor elk extra jaar ten minste drieduizend euro extra betalen bovenop hun collegegeld.

Volgens Jet Bussemaker, rector van de Hogeschool van Amsterdam, kan dat niet. "Bijna elke topsporter loopt studievertraging op. "Ik vind deze maatregel een regelrechte bedreiging voor de Nederlandse topsport", zegt ze in de krant.

Bussemaker pleit samen met Doekle Terpstra, bestuursvoorzitter van Hogeschool Inholland en Marcel Wintels van Fontys Hogescholen voor een uitzondering voor topsporters. '"Wij zijn bang dat de medaillewinnaars van Londen straks de ene dag door de premier en de koningin worden gehuldigd en de andere dag een brief ontvangen met de oproep om te betalen, omdat ze langstudeerder zijn."

De drie wijzen erop dat de Tweede Kamer wel een uitzondering heeft gemaakt voor studenten met een bestuursfunctie, maar dat er aan topsporters niet is gedacht. Fontys heeft maandag al besloten om topsporters tegemoet te komen. Volgens Wintels staat de invoering van de boete diametraal tegenover de grote sportambities van Nederland.


'Geen langstudeerboete voor topsporters' (Foto: Novum)