Rutte: slavernij ontmenselijkt

Slavernij ontmenselijkt. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) zondag in zijn toespraak tijdens de nationale herdenking van het Nederlands slavernijverleden in Amsterdam bij het Nationaal Monument Slavernijverleden.

Slavernij neemt volgens Rutte 'iets' van mensen af dat alleen aan die mensen zelf toebehoort. "Het berooft het individu van de vrijheid zijn eigen keuzes te maken. Het reduceert mensen tot productiemiddelen. En het stelt het geldelijk gewin van een beperkte groep boven de menselijke waardigheid van velen."

Van slavernij moet volgens Rutte in de 'allerscherpste' termen afstand worden genomen. De premier noemde het ook wrang dat het zo lang duurde voordat Nederland de slavernij verbood. "Te lang is slavernij in ons land en de andere delen van het Koninkrijk 'gewoon' geweest. Iets dat erbij hoorde. Te lang hebben oneigenlijke argumenten vóór de slavernij het gewonnen van het enige argument dat telt: namelijk dat ieder mens eigenaar is van zijn eigen leven."

Volgens Rutte moet Nederland rekenschap afleggen voor 'deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis'. "We kunnen en mogen niet weglopen voor de feiten. En die feiten zijn dat grote groepen mensen en hun nazaten mede door toedoen van Nederlandse slavenhandelaren hun leven in onvrijheid moesten leiden. Dat leed, die geschiedenis, mogen we nooit wegpoetsen en nooit vergeten."

Nederland is het verplicht wereldwijd en in eigen land te blijven vechten tegen allerlei vormen van slavernij, aldus de premier. Hij denkt hierbij bijvoorbeeld aan kindsoldaten in Afrika, mijnwerkers in India, mannen, vrouwen en kinderen in sweatshops in Mexico en China en Oost-Europese en andere vrouwen die in de prostitutie worden gedwongen. "Daartegen moeten we blijven vechten. En dit is de dag die ons daaraan herinnert."

Op 1 juli 1863 werd in Suriname en de Nederlandse Antillen de slavernij afgeschaft. Na de herdenking startte het Keti Koti festival met verschillende optredens in het Oosterpark.


Rutte: slavernij ontmenselijkt (Foto: Novum)