Verpakkingsbelasting per 1 januari afgeschaft

De veel bekritiseerde verpakkingsbelasting wordt per 1 januari afgeschaft. Dat heeft staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) vrijdag bekendgemaakt.

Atsma heeft met verpakkingsproducenten, -importeurs en -verkopers afgesproken dat zij de komende tien jaar de kosten voor inzameling en hergebruik van kunststof verpakkingen op zich nemen. De afspraken met het bedrijfsleven vertegenwoordigen een waarde van ongeveer anderhalf miljard euro.

Het geld is in de eerste plaats bedoeld om de gemeenten te vergoeden voor het inzamelen van verpakkingsafval. Daarnaast staat het bedrijfsleven garant voor twintig miljoen euro per jaar voor de aanpak van zwerfafval. Ook hebben de bedrijven Atsma onder meer beloofd meer gerecycled plastic te gaan gebruiken en de gratis plastic draagtasjes in de supermarkten af te schaffen.

De verpakkingsbelasting werd in 2008 ingevoerd om het bedrijfsleven ertoe te bewegen minder verpakkingen te gebruiken. De belasting lag flink onder vuur omdat supermarkten die direct doorberekenden in hun prijzen. Uiteindelijk draaiden de consumenten, en niet het bedrijfsleven, dus op voor de kosten van de verwerking van het afval.


Verpakkingsbelasting per 1 januari geschiedenis (Foto: Novum)