CU-Kamerlid Voordewind meest 'faire' politicus

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind is uitgeroepen tot 'Fair Politician of the Year'. Hij kreeg de award donderdag omdat hij volgens de Evert Vermeer Stichting het 'meest eerlijke beleid ten opzichte van ontwikkelingslanden' heeft gevoerd het afgelopen parlementaire jaar.

Volgens de jury heeft Voordewind zich voortvarend ingezet tegen kinderarbeid, dubieuze wapenhandel en belastingontwijking door Nederlandse bedrijven in het buitenland. Arjan El Fassed (GroenLinks) werd vorig jaar nog eerste, maar eindigt nu op een tweede plek. Zijn fractiegenoot Bruno Braakhuis heeft de derde prijs gewonnen.

De jury benoemde ook van elke fractie het meest 'faire' Kamerlid. De winnaars in die categorie zijn Sharon Gesthuizen (SP), Kathleen Ferrier (CDA), Wassila Hachchi (D66), Klaas Dijkhoff (VVD), Kees van der Staaij (SGP), Roland van Vliet (PVV), Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) en Sjoera Dikkers (PvdA).

De Evert Vermeer Stichting, die de prijs uitreikt, is gelieerd aan de PvdA en zet zich in voor internationale solidariteit. Bij de keuze van de winnaar wordt gekeken naar debatten in de Tweede Kamer, Kamervragen en voorstellen van parlementariërs.


CU-Kamerlid Voordewind meest 'faire' politicus (Foto: Novum)