Eerste zomerse dag in zomer een feit

De eerste zomerse dag van deze zomer is een feit. Van een zomerse dag kan worden gesproken als in De Bilt een temperatuur van 25 graden wordt bereikt, en dat was even voor 13.00 uur het geval, meldt het KNMI.

In de lente werden overigens al op 22 mei zomerse temperaturen bereikt. In de meteorologische zomer, die 1 juni begon, bleef het kwik tot nu toe onder de 25 graden. De verwachting is dat het donderdag in het zuiden van het land tot 30 graden kan worden.

Wie meteen wilde plannen krijgt om donderdagavond een barbecue te organiseren, komt bedrogen uit. De zomerse dag eindigt in zwaar onweer, waarschuwt een woordvoerder van weeronline.nl. De eerste onweersbuien trekken aan het begin van de avond Zeeland binnen en gaan gepaard met zware windstoten en flinke hagelbuien.

Mogelijk komen er in de middag al buien. "Door de warmte kan dit extra krachtig uitpakken."

Het KNMI krijgt door een storing bij Vodafone niet van alle meetstations gegevens binnen. "Maar er zijn er nog genoeg in de lucht om heftig weer aan te zien komen", zegt een woordvoerder. "Als het nodig is, kunnen we dus op tijd waarschuwen."