Zeldzame Zweedse atlas na tien jaar terecht

Een zeldzame atlas die tien jaar geleden uit de koninklijke bibliotheek van Zweden werd gestolen door een daar werkzame bibliothecaris is terecht. Het 415-jaar oude boek werd teruggevonden in New York en is inmiddels weer bij de rechtmatige eigenaar.

Het gaat om de Wytfliet Atlas, gemaakt door Cornelius van Wytfliet, waarin de eerste kaarten van de Amerika's zijn opgenomen. Het werk maakte al meer dan driehonderd jaar deel uit van de collectie van de Zweedse bibliotheek. Van de Wytfliet Atlas bestaan volgens de instelling slechts acht exemplaren.

De atlas was niet het enige boek dat werd ontvreemd door Anders Burius, hoofd van de manuscriptenafdeling van de koninklijke bibliotheek. Burius stal in de periode tussen 1995 en 2004 56 zeldzame boeken. De atlas is het eerste werk dat is teruggevonden.

Toen de bibliotheek begon te vermoeden dat diefstal had plaatsgevonden, bekende Burius zijn daden, alvorens zich - na zijn arrestatie in 2004 - van het leven te beroven. In de atlas uit 1597 staan negentien kaarten.


Zeldzame Zweedse atlas na tien jaar terecht (Foto: Novum)