[1/2 finale] Uitslag Portugal - Spanje

Spanje heeft zich als eerste land geplaatst voor de finale van het Europees kampioenschap voetbal. De regerend kampioen nam vandaag na een 0-0 tegen Portugal in de halve eindstrijd de strafschoppen iets beter. Spanje zal het in de finale op moeten gaan nemen tegen Duitsland of Italië.

Spanje begon sterk aan het duel met Portugal, maar kon niet echt gevaarlijk worden, omdat de Portugezen verdedigend hun zaken goed op orde hadden. Er vielen in de beginfase dan ook slechts enkele schoten van Arbeloa en Iniesta. Aan de andere kant groef Spanje zich in als de Portugezen via Nani en Cristiano Ronaldo aan het aanvallen waren. Hierdoor konden ook zij weinig uitrichten in het eerste bedrijf. Toch belandde één van de schoten van Ronaldo in het zijnet.

Na rust schroefden beide ploegen het tempo fors op, maar meer dan gele kaarten leverde deze drift niet op, waarna de ploegen weer hun voorzichtige spel van de eerste helft op gingen pakken. Ronaldo was nog de gevaarlijkste man, want zijn twee vrije trappen en in de laatste minuut een schot gingen over het doel van Casillas heen.

Omdat er in de reguliere speeltijd niet gescoord werd was een verlenging noodzakelijk. Hierin was Spanje de beste, maar Rui Patrício redde uitstekend op grote kansen van Navas en Iniesta. Hierdoor werden strafschoppen noodzakelijk. Xabi Alonso en Moutinho misten de eerste twee strafschoppen, waarna het gelijk op ging tot Bruno Alves namens Portugal op de lat schoot. Hierna was het voor Fàbregas een koud kunstje om zijn land naar de derde grote finale in vier jaar tijd te schieten.