Hackers doen mislukte aanval op banken

Twee Nederlandse banken zijn in maart aangevallen door hackers in een poging ruim 35 miljoen euro van vijfduizend zakelijke bankrekeningen af te halen. Dat zeggen computerbeveiligingsbedrijven McAfee en Guardian Analytics in een rapport. De Nederlandsche Bank bevestigt het voorval maar benadrukt dat de aanval mislukt is.

De hackers omzeilden via een Trojaans paard beveiligingsmaatregelen bij de communicatie tussen banken, stelt McAfee. De hackers hebben zich volgens de beveiligingsbedrijven gericht op zakelijke rekeningen omdat daar minder hoge transferlimieten op staan.

De Nederlandse Vereniging van Banken benadrukt in een reactie dat banken jaarlijks geconfronteerd met vele hackpogingen. "De schade blijft meestal beperkt door de vele preventieve maatregelen", zegt een woordvoerder. Ook DNB zegt dat de meeste pogingen worden opgevangen door de banken.

Of de hackpoging bij ABN AMRO, ING en Rabobank is gedaan willen hun woordvoerders niet zeggen. ING geeft aan het specifieke soort Trojaanse paard wel te herkennen, maar het schadebedrag niet en ook niet dat de daders het speciaal op zakelijke rekeningen hadden gemunt. "We hebben onze beveiliging meteen aangepast toen we deze nieuwe variant ontdekten."

Vorig jaar kostte internetfraude Nederlandse banken in totaal 35 miljoen euro. Na de zomer komt de NVB met nieuwe cijfers.