Miljoenen voor vertrekkende ziekenbestuurders

Dertien bestuurders van ziekenhuizen die vorig jaar vertrokken kregen samen 3,3 miljoen euro mee. Voormalig bestuurder van de Gelre Ziekenhuizen Maarten Imkamp kreeg met bijna vier ton de hoogste vertrekpremie mee. Vier gouden handdrukken kwamen boven de norm van maximaal een jaarsalaris uit.

Dat meldt vakblad Medisch Contact dinsdag na een inventarisatie van de jaarverslagen van 88 ziekenhuizen. De jaarverslagen werden onlangs bij uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Volksgezondheid CIBG gedeponeerd. Van het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer ontbraken de gegevens. Het is het tweede jaar dat het vakblad dergelijke gegevens inventariseert.

Het percentage ziekenhuisbestuurders dat vorig jaar een afkoopsom kreeg, is met ruim zes procent ongeveer even groot als het jaar ervoor. De afkoopsommen zijn wel minder hoog geworden. De gemiddelde vertrekpremie daalde met 23 procent. Dat komt deels doordat de vertrokken bestuurders hun functie minder lang hebben uitgevoerd.

Medisch Contact meldt verder dat in lang niet alle gevallen sprake is van optimale transparantie rond vertrekregelingen. Zo betalen ziekenhuizen ex-bestuurders geregeld gewoon het reguliere salaris door. Deze afkoopsommen, of delen daarvan, komen dan in de jaarverslagen niet te staan onder het kopje ontslagvergoeding en vallen daardoor minder op.