Thieme wil 15 miljard aan milieubelastingen

Een vleestaks, een vliegtaks en een kilometerheffing voor vrachtwagens moeten samen met andere milieubelastingen vijftien miljard euro opleveren. Dat staat in het maandag gepresenteerde verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren.

De partij wil 'richtinggevend en inspirerend zijn voor de lange termijn'. Partijleider Marianne Thieme verwijt andere partijen alleen bezig te zijn met de compromissen sluiten en niet echt te 'vergroenen'.

Grijs of groen is volgens Thieme de keuze die de kiezer op 12 september heeft. Grijze partijen zijn de partijen van het Kunduz-akkoord, die volgens haar 'allemaal lijken op D66' en niet echt oog hebben voor duurzaamheid op de lange termijn.

Partij voor de Dieren wil vlees, vis, eieren en zuivel in het hoge btw-tarief en daar bovenop een belasting van twee euro op elke kilo vlees. De forenzentaks wordt teruggedraaid voor reizigers met het openbaar vervoer. De partij van Thieme wil verder een kilometerheffing voor vrachtwagens en afschaffing van de lage tarieven voor sommige soorten brandstof.

Thieme denkt dat haar partij een potentieel heeft van twaalf tot veertien zetels, maar verwacht dat aantal niet te halen. Regeringsdeelname zit er eveneens niet in. "Als kleine partij zijn wij waarschijnlijk de laatste die gepolst worden voor een coalitievorming". De Partij voor de Dieren is niet van plan het programma door te laten rekenen door het Centraal Planbureau.

Het verkiezingsprogramma gaat niet alleen over de thema's waar de partij om bekend staat. Zo wordt de AOW-leeftijd vanaf 2019 stapsgewijs verhoogd tot 67 jaar in 2030. De hypotheekrente geleidelijk beperkt. De werkloosheidsuitkering wordt de eerste maanden hoger, maar wordt minder lang uitgekeerd. Het budget voor ontwikkelingssamenwerking wordt verhoogd naar een procent van het bruto nationaal inkomen.

De partij presenteerde maandag een multimediaal verkiezingsprogramma. Thieme demonstreerde tijdens de persconferentie hoe je online met een smartphone achtergrondinformatie en filmpjes kan vinden door het scannen van zogeheten QR-codes in het papieren programma.