Oerol trekt vijftigduizend bezoekers

Ruim vijftigduizend bezoekers hebben de afgelopen tien dagen op Terschelling Oerol bezocht. Samen legden zij ruim driehonderdduizend bezoeken af. Dat laat de organisatie van het theaterfestival op het Waddeneiland zondagavond weten. Het festival werd afgesloten op het strand met een optreden van de Amsterdam Klezmer Band.

De organisatie toont zich tevreden over het verloop van de 31e editie van het festival, dat zich op 62 locaties op het hele eiland afspeelde. De ambitie om de inhoudelijke verdieping van het festival dicht bij het publiek te brengen is volgens Oerol geslaagd. Gegidste routes door acteurs als Titus Muizelaar en Sanne Vogel bleken populair.

Het aantal bezoekers blijft zo'n tweeduizend achter bij dat van vorig jaar. Volgens een woordvoerder van de organisatie speelde het wisselvallige weer de bezoekerscijfers parten. "Maar het is geweldig om te zien hoe mensen in hun regenpak toch naar de voorstellingen gaan. Ze denken: als de acteurs doorzetten, dan doen wij dat ook", licht een woordvoerder van het festival toe. In 2008 en 2009, toen de zon wel uitbundig scheen, trok het festival respectievelijk 57 en 55 duizend bezoekers.

Voor volgend jaar staat Oerol voor 14 tot en met 23 juni op de kalender. Of het festival dan in dezelfde vorm kan plaatsvinden als dit jaar is niet duidelijk. Op 1 augustus moet duidelijk worden of een subsidieaanvraag bij het Fonds Podiumkunsten wordt gehonoreerd.

Van de toekenning van subsidie hangt veel af, zo licht de zegsvrouw toe. "Bovendien kijken ook andere subsidiegevers daar weer naar." Als het festival onverhoopt geen subsidie krijgt, bekijkt de organisatie hoe het festival toch overeind gehouden kan worden of in andere vorm kan worden doorgezet. "We hebben al vaker te kampen gehad met tegenslagen. Er zijn allerlei scenario's mogelijk."


Oerol trekt vijftigduizend bezoekers (Foto: Novum)