G500 tevreden over eerste optreden bij VVD

De jongerenbeweging G500, die koers van politieke partijen van binnenuit wil veranderen door massaal lid te worden, heeft zich zaterdag voor het eerst op een partijcongres gemengd in de discussie. Sywert van Lienden, het gezicht van de beweging, keek na afloop tevreden terug op het congres van de VVD.

De jongeren dienden een motie in die oproept om na te denken over aanpassingen van de hypotheekrenteaftrek. Ook al mochten de 150 jongeren zelf nog niet stemmen, toch kreeg de motie 41 procent van de stemmen. "Met ons erbij had de motie het gehaald. Dus we kunnen meerderheden vinden om taboes te doorbreken", zei Van Lienden tegen de NOS.

Op congressen van CDA en PvdA volgende week mogen de G500-jongeren wel stemmen. "Dit was een opwarmcongres, volgende week is voor het echie." Ook op het verkiezingscongres van de VVD eind augustus wil G500 zijn invloed daadwerkelijk uitoefenen en het verkiezingsprogramma van de liberalen "verbouwen".

Van Lienden noemde G500 duidelijk een vreemde eend in de bijt op de partijcongressen. Het was hem opgevallen dat de VVD'ers op het congres heel erg op elkaar lijken. En dat dat ook bij CDA en PvdA het geval is. "De partij is een monocultuur geworden."

G500 heeft op het moment rond de duizend leden die allemaal lid zijn van VVD, PvdA en CDA. Door hun lidmaatschap kunnen ze binnenkort op congressen stemmen over moties en resoluties. Zaterdag bij de VVD kon dat om procedurele redenen nog niet, vandaar dat G500 sprak van een generale repetitie.

G500 tevreden over eerste optreden bij VVD
G500 tevreden over eerste optreden bij VVD (Foto: ANP)