Uitgaven huisartsenzorg mogen stijgen

De uitgaven voor de huisartsenzorg mogen met 2,5 procent stijgen. Daarnaast mogen ze een half procent meer uitgeven om hun positie als spil in de zorg in een buurt te versterken. Dat is de uitkomst van een akkoord dat demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft gesloten.

De huisartsen moeten vijftig miljoen euro gaan besparen op de uitgaven aan geneesmiddelen. Dat moet worden bereikt door doelmatiger medicijnen voor te schrijven. Waar mogelijk moeten huisartsen de goedkoopste medicijnen voorschrijven.

Ook heeft Schippers met de LHV afgesproken dat de zogeheten poortwachtersrol van huisartsen wordt versterkt. Te vaak gaan patiënten nog naar het ziekenhuis met een kwaal waarmee ze eigenlijk naar de huisarts hadden gemoeten. Zorg in het ziekenhuis is vele malen duurder en dus wil Schippers dit terugbrengen.

Schippers en de LHV zien onder meer heil in samenwerkingsverbanden tussen huisartsenposten en spoedeisende hulpposten. Als dit leidt tot financiële overschrijdingen voor huisartsen, worden zij hier niet op gekort.

Ook de overschrijding van 99 miljoen euro van de huisartsen over 2011 leidt niet tot een korting, zijn Schippers en de huisartsen overeengekomen. De minister probeert om eventuele overschrijdingen over dit jaar ook niet tot een korting te laten leiden.

De huisartsen en de minister hadden vorig jaar een hoog oplopend conflict over de overschrijdingen. De huisartsen waren woedend omdat zij gestraft zouden worden voor het extra werk dat ze verrichtten. Volgens LHV-voorzitter Steven van Eijck heeft het akkoord het onderlinge vertrouwen versterkt. "Er hing een zwaard van Damocles boven ons hoofd", verwees hij naar de korting. "Die vrees is nu weggenomen."

Ook Schippers reageerde verheugd. "Het was nodig om opnieuw vertrouwen in elkaar te krijgen en dat is gelukt."