Apple moet Samsung betalen voor gebruik 3G-techniek

Apple moet Samsung alsnog betalen voor het gebruik van 3G-technologie in de iPhone en verschillende modellen van de iPad. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald.

Apple heeft volgens de rechter in de iPhone 3G, 3GS en 4 en in de iPad 1 en 2 de door Samsung gepatenteerde technologie hebben gebruikt, zonder voor het gebruik hiervan te betalen. De rechter heeft de claim voor de nieuwe iPhone 4S afgewezen. In die versie van de smartphone zitten chips van een fabrikant die zelf een Samsung-licentie heeft, zo redeneerde de rechter al in een tussenvonnis.

De rechtbank velde nog geen oordeel over de hoogte van de schadevergoeding. Apple moet hiervoor nog inzicht geven in de verkoopcijfers van de apparaten. Samsung eiste tijdens de behandeling van de zaak één miljoen euro boete van Apple.

De uitspraak is een nieuw hoofdstuk in het juridische gevecht tussen de twee fabrikanten. In tien landen staan de twee tegenover elkaar in de rechtszaal. Apple beschuldigt de Zuid-Koreaanse technologiefabrikant ervan de ontwerpen van de iPad en de iPhone 'slaafs' te hebben gekopieerd. Samsung zegt dat Apple 'gratis meelift' op de 3G-technologie.


Apple moet Samsung betalen voor gebruik 3G-techniek (Foto: Novum)