Joe the Plumber: verband Holocaust en wapenwet

Het leed van de Holocaust had deels kunnen worden voorkomen als Duitsland niet van die strenge wapenwetten had gehad. Mensen waren daardoor niet in het bezit van een vuurwapen om zich te verdedigen. Dat is de mening van Joe the Plumber, die onder zijn echte naam Samuel Wurzelbacher namens de Republikeinen meedingt naar een zetel in het Congres.

Een campagnevideo toont Wurzelbacher terwijl hij met een jachtgeweer appels en tomaten onder vuur neemt. Een voice-over spreekt ondertussen over de wapenwetten in Duitsland en de miljoenen mensen die tussen 1938 en 1945 werden vermoord omdat ze zich niet konden verdedigen. Op dezelfde wijze wordt een verband gelegd tussen de wapenwetten in Turkije in het begin van de twintigste eeuw en de Armeense genocide. Aan het eind van het filmpje is het woord aan Wurzelbacher zelf, die het met zijn geweer nog in de hand kort houdt: "Ik hou van Amerika."

De Nationale Joodse Democratische Raad sprak van een ongepaste campagnevideo en eiste verontschuldigingen. De Democratische Partij noemde de videoboodschap beledigend.

Wurzelbacher verwierf bekendheid tijdens de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2008 toen hij Barack Obama enkele vragen stelde en de bijnaam Joe the Plumber (Joe de Loodgieter) kreeg.