Amsterdam kandidaat-stad Olympische Spelen

Amsterdam wordt de Nederlandse kandidaat-stad voor de Olympische Spelen in 2028. Rotterdam wordt 'partnerstad'. Dat meldt Olympisch Vuur 2028, de organisatie die de voorbereidingen voor de Spelen in 2028 coördineert.

Amsterdam is onder meer gekozen omdat de stad bekender is in het buitenland. Ook zijn hoofdsteden in het verleden twee keer zo vaak tot olympische stad verkozen.

Of Nederland zich werkelijk kandidaat zal stellen voor de Spelen, wordt in 2016 besloten. Het is de bedoeling dat Amsterdam en Rotterdam samen optrekken bij de mogelijke kandidatuur. "Dit zal gebeuren met nauwe betrokkenheid van Utrecht, Den Haag en de rest van Nederland", zegt Olympisch Vuur.

De komende periode gaan Amsterdam en Rotterdam onder begeleiding van NOC*NSF en Olympisch Vuur plannen maken over hoe goed samen te werken.

De gemeenten Amsterdam en Rotterdam hebben samen bijna anderhalf miljoen euro uitgegeven om de Olympische Spelen naar hun stad te halen, bleek vorige maand uit onderzoek van RTL Nieuws. Dat geld ging voornamelijk op aan dienstreizen, promotiemateriaal en personele lasten. Eind maart ontstond in de politiek ophef omdat de kosten van de Spelen mogelijk tot ruim acht miljard zouden kunnen oplopen.

Het IOC neemt in 2023 een besluit over waar de Olympische Spelen van 2028 worden gehouden. Andere kandidaatsteden zijn het Canadese Vancouver, het Amerikaanse Seattle, Casablanca in Marokko en de Australische steden Brisbane en Melbourne.