Chinees verzint aankoop nep-bank

Na nagemaakte iPhones, dvd's en merktassen heeft China er een oplichterij van een hele andere orde bij gekregen: de aankoop van een niet bestaande Amerikaanse bank. De onbekende Chinese rijsthandelaar die in januari claimde de Atlantic Bank uit de Amerikaanse staat Delaware te hebben gekocht, is inmiddels gearresteerd.

De 41-jarige Lin Chunping werd begin dit jaar in een klap beroemd toen de Chinese staatsmedia zijn aankoop bekendmaakten. Hij vertelde twee jaar te hebben onderhandeld over de aankoop van de bank, die failliet zou zijn gegaan in de kredietcrisis in 2008. Zijn actie werd in de media 'legendarisch' genoemd. Als dank kreeg hij een prestigieuze politieke baan in zijn geboortestad.

Chinese reporters slaagden er echter niet in de Atlantic Bank op te sporen, die voor 48 miljoen euro van hand zou zijn gegaan. Ook was er geen bankregistratie van Lin in Delaware. De hele aankoop bleek te zijn verzonnen. Lin zit sinds juni vast op verdenking van fraude. Zijn nieuwe politieke baantje heeft hij moeten opgeven.

De opkomst en val van de rijsthandelaar illustreert hoe oplichting is geëvolueerd in China, van het namaken van producten tot het verzinnen van gehele instituties en carrières.

Vorig jaar ontdekten officials vijf Apple-stores die niet echt waren. Alles in de winkel was gekopieerd van de voorbeelden uit de VS, inclusief de wenteltrap en de blauwe t-shirts van de medewerkers. Begin juni kwamen studenten erachter dat zij na vier jaar studie geen recht hadden op een diploma. Hun complete opleiding bleek nep te zijn geweest.

Een eenduidige verklaring is er niet voor het verschijnsel. De extreem competitieve samenleving met zoveel inwoners speelt wellicht rol. Ook een eeuwenoude sage waarin liegen een hoger doel dient, kan meespelen.

De Chinese filosofieprofessor He Huaihong zoekt een verklaring in de grote kloof tussen de communistische leiding van het land en het kapitalistische karakter van de wereldeconomie. "Het jargon dat is overgebleven na een decennium van politieke revolutie heeft niets meer te maken met de realiteit", zegt de hoogleraar. "Hierdoor is de samenleving gevuld met niets betekenende, lege woorden."


Chinees verzint aankoop niet-bestaande bank (Foto: Novum)