DNB 'Binnenlandse consumptie te laag'

Het overschot op de lopende rekening van de Nederlandse betalingsbalans heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een recordniveau van negentien miljard euro bereikt. Dat is dertien procent van het bruto binnenlands product. Het overschot ligt zes miljard euro hoger dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. Dat blijkt uit maandag door De Nederlandsche Bank (DNB) gepubliceerde cijfers.

Volgens DNB hangt het overschot mogelijk samen met de achterblijvende binnenlandse consumptie. De binnenlandse vraag, die voor een belangrijk deel de import bepaalt, daalt sinds eind 2010 vrijwel continu. De export blijft daarentegen stijgen, onder meer door de relatief zwakke euro en de sterke vraag van de belangrijkste Nederlandse exportpartner Duitsland.

Bij het saldo van de lopende rekening worden ook de winsten van Nederlandse bedrijven opgeteld. De stijging van in het buitenland behaalde winsten van Nederlandse multinationals, zoals Shell, vormt ook een verklaring voor het gestegen saldo, aldus DNB.

Nederland heeft van alle 27 lidstaten van de Europese Unie relatief het grootste overschot op de lopende rekening. Volgens het nieuwe euroverdrag is een overschot van gemiddeld meer dan zes procent over de afgelopen drie jaar voor de Europese Commissie reden een procedure tegen een lidstaat te starten.

In zo'n procedure zou Brussel Nederland onder meer kunnen manen de binnenlandse bestedingen aan te wakkeren om het overschot te verkleinen. Over de periode 2009-2011 bedraagt het overschot van Nederland op de lopende rekening gemiddeld 6,5 procent.