'Jongeren zien kansen bouw niet'

Ondanks een tekort aan werknemers in de bouw, civiele techniek en ruimtelijke ordening, melden steeds minder jongeren zich bij een bouwopleiding. Dat blijkt uit een inventarisatie van detacheringbureau Yacht. Vooral de instroom bij de bouwopleidingen op het vmbo en mbo blijft flink dalen.

In het tweede kwartaal van dit jaar is de vraag naar werknemers in de bouw, civiele techniek en ruimtelijke ordening 25 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch is er nog altijd een tekort in die sectoren, omdat steeds meer oudere werknemers met pensioen gaan.

Ook de komende jaren zijn de arbeidperspectieven gunstig voor technici uit middelbaar en hoger beroepsonderwijs. "De uittocht van oudere werknemers is reeds begonnen doordat de babyboomers in groten getale afscheid nemen en die trend zet de komende jaren door", legt een woordvoerder van Yacht uit. "De huidige instroom in het technisch onderwijs is onvoldoende om aan de toekomstige vraag naar technici te voldoen."

In het hoger beroepsonderwijs stijgt de instroom van studenten op bouwopleidingen een procent. De drie technische universiteiten zien het aantal studenten ook licht stijgen.