[Groep B] Uitslag Portugal - Nederland

Nederland is uitgeschakeld op het Europees kampioenschap voetbal. De formatie van Bert van Marwijk verloor in Charkov tegen Portugal ook de derde groepswedstrijd, waardoor Oranje in Groep B onderaan eindigde met nul punten. De laatste wedstrijd eindigde in 2-1 voor de Portugezen die samen met Duitsland naar de kwartfinales gaan.

Nederland wist wat het te doen stond tegen Portugal: met twee doelpunten verschil winnen. Van Marwijk stuurde daarom een elftal met meer aanvallende intenties de wei in en dit resulteerde in de beginfase van het duel in kansen. Portugal werd in de eerste minuten de duimschroeven aangedraaid en dit resulteerde na elf minuten in een treffer van Van der Vaart die de bal fraai om doelman Rui Patrício heen in het doel krulde.

Op dat moment leek de kwartfinale te lonken, omdat Duitsland 1-0 voor kwam te staan tegen Denemarken. Nederland zakte na de goal echter weg en liet Portugal in de wedstrijd komen. De Portugezen namen de regie in het duel over en creëerden kansen. Na een klein half uur spelen wist Cristiano Ronaldo een ervan te benutten. Nederland leek naar de rust te snakken en kwam er slechts spaarzaam uit.

Portugal speler Joao Moutinho in duel met Robin van Persie (Foto: Pro Shots)

In de rust werd een tactische omzetting gedaan, waarbij Sneijder naar het hart van het middenveld werd gehaald om zo het spel te gaan verdelen. Nederland kon de grip op het duel niet terugkrijgen, zelfs niet nadat Van Marwijk Afellay had gebracht voor Willems.

Het was Portugal dat er regelmatig gevaarlijk uitkwam en de goed keepende Stekelenburg op hun weg vond. Nani miste hierdoor een grote kans op aangeven van Ronaldo, maar een kwartier voor tijd was het andersom wel raak. De wedstrijd was gespeeld, al gaf Nederland zich nog niet helemaal gewonnen. Van der Vaart krulde een bal op de paal en Van Persie schoot maar net naast. Ook Ronaldo kreeg nog een grote kans en raakte de paal. Nederland eindigde door dit resultaat in Groep B roemloos onderaan met nul punten en kan op dit EK al na drie duels naar huis.

Teleurstelling bij Rafael van der Vaart na de uitschakeling (Foto: Pro Shots)