Socialisten winnen parlementsverkiezingen Frankrijk

De Socialistische Partij (PS) van de Franse president François Hollande heeft volgens de exitpolls de tweede ronde van de parlementsverkiezingen met een riante voorsprong gewonnen. Geschat wordt dat de PS uitkomt op 307 zetels in de 577 zetels tellende Assemblée Nationale.

De PS heeft met 307 zetels een ruime meerderheid en is daardoor niet afhankelijk van de steun van andere linkse partijen om wetgeving door te voeren. Dit maakt het voor Hollande eenvoudiger om zijn plannen, waaronder een belastingverhoging en meer overheidsuitgaven, door het parlement te loodsen.

De partij van voormalig president Nicolas Sarkozy, de conservatieve UMP, leed een gevoelige nederlaag en het Front National, onder aanvoering van Marine Le Pen, krijgt voor het eerst sinds jaren weer een kleine vertegenwoordiging in de Assemblée Nationale.

De verhouding tussen de linkse en rechtse partijen in het parlement valt uit in het voordeel van links. Geschat wordt dat de linkse partijen 340 tot 350 zetels krijgen. De conservatieve UMP en zijn bondgenoten krijgen tussen de 213 en 221 zetels.

Ségolène Royal, ex-vrouw van Hollande en PS-lid, wist bij de verkiezingen geen succes te boeken. Ze wist bij de verkiezingen geen zetel te verzilveren, waardoor haar hoop om voorzitter van Assemblée Nationale te worden de bodem werd ingeslagen. Eerder deze week ontstond oproer toen de huidige vrouw van Hollande, journaliste Valerie Trierweiler, de rivaal van Royal op Twitter succes wenste.